Loading Loading
  • Udstillinger
  • Social
  • Info
  • Besøg
  • DK/EN
  • Aktuelle udstillinger

    Kommende udstillinger

    Tidligere udstillinger

    Gå til arkiv →


    Den Frie og Toaster præsenterer vores nye performancefestival The Performance Bulletin, som finder sted fra 5. til 8. juni 2025. I samarbejde med danske og internationale performancekunstnere undersøger vi, hvordan situationsbestemte performanceværker kan introducere alternative måder opleve samtidskunst på. Programmet er formet af kunstneriske aktioner og akts, der forstyrrer blikket, vækker sanserne og åbner for nye forestillinger og nuanceringer gennem kropsliggjorte, situerede og processuelle performances.

     

    Programmet er baseret på tætte samarbejder med kunstnere, der eksperimenterer med alt fra feministiske åbninger af symboler og monumenter i byen, til kollektive danseekstaser, vokaloptrædener, fælles middage, performative udforskninger af byens infrastruktur og trafikale knudepunkter, samt performanceværker der sænker tempoet og øger vores sensibilitet. Improvisation og bevægelse er centrale markører i programmet, som eksperimenterer med publikumsadgang og brugen af vores fælles offentlige byrum. Programmet hylder performancekunstens uventede, ubestemte og oprørske impulser og tester vores opmærksomhed og sociale engagement i byrummet gennem kunstens happening.

    PROGRAM

     

    Aske Thiberg: THERES A

     

    Tid: torsdag d. 5. juni 17:00, fredag d. 6. juni 17:00

    Sted: Den Frie (udeareal)

     

    Køb billet

     

    Beyond Darkness: HYPHEA

     

    Tid: lørdag d. 7. juni 15:00, 20:00, søndag d. 8. juni 15:00, 17:00

    Sted: Den Frie (Café Pegasus)

     

    Køb billet

     

    Claudia Lomoschitz: Water of Life and Domination

     

    Tid: torsdag d. 5. juni 18:00, søndag d. 8. juni 15:00

    Sted: Den Frie

     

    Køb billet

     

    Elisabeth Molin: As If You Could Just Eat Time

     

    Tid: fredag d. 6. juni 18:00, lørdag d. 7. juni 18:00

    Sted: Den Frie

     

    Køb billet

     

    Eau Pernice: Mellemtiden

     

    Tid: torsdag – søndag, 15:00, 16:00, 17:00

    Sted: Østerport station

     

    Køb billet

     

    Éva Mag: At First, I Feel I’ve Got Nothing

     

    Tid: torsdag – lørdag 14:00-18:00 (Talk: søndag d. 8. juni 14:00-15:00)

    Sted: Den Frie (udeareal)

     

    Køb billet

     

    Frédéric Gies: Technosomatics (sessions)

     

    Tid: torsdag d. 5. juni 15:00, lørdag d. 7. juni 11:00, 22:00

    Sted: Den Frie og Østre Anlæg

     

    Køb billet

     

    Kasper Hesselbjerg: Cooking Your Spirit Animal

     

    Tid: torsdag d. 5. juni 18:00, fredag d. 6. juni 18:00

    Sted: Den Frie (Café Pegasus)

     

    Køb billet

     

    Kristoffer Akselbo: Once I Was a Human

     

    Tid: torsdag – søndag, 15:00-18:00

    Sted: Den Frie (udeareal)

     

    Billet ikke nødvendig

     

    Persona Non Grata: The Dinner

     

    Tid: lørdag d. 7. juni 20:00-22:00, søndag d. 8. juni 19:00-21:00

    Sted: Den Frie

     

    Køb billet

     

    Rasmus Røhling: [WELFARE FORESHORTENED] PERSPECTIVE AS SYMBOLIC FORM

     

    Tid: lørdag d. 7. juni 16:00, søndag d. 8 juni 16:00

    Sted: Kastellet

     

    Billet ikke nødvendig

     

    Sara Sjölin: Back to the Future

     

    Tid: torsdag – søndag, 15:00-17:00

    Sted: Den Frie

     

    Billet ikke nødvendig

     

    Seimi Nørregaard: Poetic Consultation in the Bushes

     

    Tid: torsdag – søndag, 14:30, 15:10, 15:50, 16:30, 17:10, 17:50

    Sted: Østre anlæg

     

    Køb billet

     

    Sofie Winther: Hoarders Hive II

     

    Tid: torsdag d. 5. juni 20:00, fredag d. 6. juni 21:00

    Sted: Den Frie (udeareal)

     

    Køb billet

     

    Teo Ala-Ruona: Enter Exude

     

    Enter Exude af Teo Ala-Ruona er desværre aflyst på grund af personlige omstændigheder hos et medlem af arbejdsgruppen.


    Den Frie Udstilling blev stiftet i 1891 og er Danmarks ældste kunstnersammenslutning. Hvert år vælges der et arbejdsudvalg blandt sammenslutningens medlemmer, som sætter rammen for udstillingen. I 2025 består udvalget af sammenslutningsmedlemmerne Kirsten Ortwed, Morten Stræde og Uffe Isolotto.

    Med udstillingen MAJOR WORKS, vil der blive stillet skarpt på ét hovedværk fra de enkelte kunstneres produktion. Sammenslutningens medlemmer har i år fået til opgave at vælge ét Major Work at udstille – det kan naturligvis forstås på forskellige måder: det bedste værk, det (af andre udpegede) vigtigste, det mest udstillede, det bredest kendte, en skitse eller en model der ledte arbejdet på sporet af noget, der viste sig at være afgørende. Beslutningen om hvad en kunstners hovedværk er, tages ofte af andre end kunstneren – af kuratorer, kritikere, måske endda samlere, men på denne udstilling er beslutningen lagt tilbage i hænderne på kunstnerne, for at lade dem give deres eget svar på, hvordan kernen i deres praksis ser ud. Konceptet for årets udstilling betyder, at der ikke nødvendigvis kun vises nye værker fra det forgangne år, men at der derimod også gribes tilbage og bliver peget på skelsættende værker, som er repræsentative for de individuelle praksisser. Hvert værk kommer til at stå skarpt i egen ret og vil samtidig, som altid, indgå i en kollektiv kunstnerisk kontekst.


    This’s and that’s er den amerikanske kunstner Amy O’Neills første udstilling på en kunstinstitution i Danmark. Udstillingen er skabt i samarbejde med kunstner Gianna Surangkanjanajai og kurator Line Ebert og er den tredje i Den Fries OSLO-program – et program, som består af soloprojekter, der er skabt specifikt til udstillingsrummet i Den Fries underetage. This’s and that’s fremstår som en arkitektonisk rammesætning af minder, idet udstillingen dykker ned i refleksioner over både uskyld og de skygger, den fremadskridende udvikling kan kaste.

    Inde i den skeletagtige scenografi, der bygger på den foregående OSLO-udstillings rammer i omskabt form, fyldes udstillingsrummet af et filmisk tableau af quiltede tæpper, beklædningsgenstande og figurer i diverse positioner. Hele iscenesættelsen fremstår både stærkt taktil og gennemtrængelig: De mønstrede quiltede tæpper er hængt op, så de fungerer både som vægpaneler og som baggrunde for forskellige klædningsgenstande. De sidstnævnte besidder tilsvarende transformative træk og består af en lang række eksempler på ting, der kan bæres på kroppen: liturgiske klæder, stolaer, slør og masker. På alle disse overflader er der påsyet, påtrykt, tegnet og projiceret et væld af sammenblandede figurer, der blandt andre omfatter TV-heksen Witchipoo, en Frankenstein-agtig Beethoven, Arthur Herbert Fonzarelli og Goyas halmdukke. Det hele overlejres af et overordnet dramaturgisk greb i form af det ældgamle spil ’slanger og stiger’, der peger ud på de tætte indbyrdes sammenhænge mellem held, beslutninger og ansvarlighed.

    På åbningsaftenen vil en processionslignende performance vække beklædningsgenstandene til live og dermed fuldføre installationen af udstillingen. Den i øvrigt åbne koreografi har et særligt fokus på den nedadgående bevægelse og knytter dermed an til krydsfeltet mellem kollektive handlinger og sårbarhed. En tekst skabt specielt til lejligheden af forfatteren Jennifer Krasinski vil blive læst op på aftenen. Teksten vil også være at finde i udstillingens tilhørende folder sammen med et bidrag af Line Ebert.

    Amy O’Neill arbejder hovedsageligt med installationskunst, tegning og film, både som materiale og form. Hun beskæftiger sig med (over)determinerede rum og symbolske mellemled, der lader skabernes og modtagernes blikke krydse og krydsbestøve hinanden. Som i mange af hendes øvrige værker besidder den underjordiske iscenesættelse hos Den Frie en ubestemmelig tidslighed, der er lige så optaget af det, der er fraværende, som af det, der er til stede i rummet. Beklædningsgenstandenes flade fremtoning og silhuetternes udhulede kroppe peger begge på dette ahistoriske træk, der på foruroligende vis afspejler hele vor tids svimlende virvar af kaotiske mellemspil og globale tipping points.

     

    Om kunstnerne

    Amy O’Neill begyndte at udstille i slutningen af 1990’erne, og selv om installationskunst, tegning og film kan betragtes som hendes primære medier, har hendes seneste værker ofte også omfattet skræddersyede beklædninger, der får én til at tænke mere på sociokulturelle og affektive teksturer end på den indadvendte egenart, der hører kunstgenstanden til. O’Neill arbejder i New York og har haft talrige soloudstillinger på institutioner såsom Doyers, New York; Paula Cooper Gallery, New York; MAMCO, Genève; Swiss Institute, Paris og New York; Le Consortium, Dijon samt MoMA PS1, New York.

     

    Gianna Surangkanjanajai og Line Ebert grundlagde og drev udstillingsstedet Red Tracy i Nørrebro, København, sammen med kunstner Andreas Rønholt Schmidt fra 2020–2022. De har lige siden samarbejdet og været i dialog, hovedsageligt omkring emner, der kredser om dannelsen af feministiske holdninger og de øjeblikke, hvor disse trænger ind i den offentlige diskurs. Invitationen fra Den Frie til at arbejde på et bestillingsarbejde til OSLO har givet samtalen et nyt udtryk og videreført Den Fries kuratoriske praksis, hvor kollektivt arbejde og langvarige samtaler står helt centralt.

     

    Om OSLO

    OSLO præsenterer tre årlige udstillinger bestående af nye soloprojekter, der er udført af inviterede samtidskunstnere specifikt til Den Frie. OSLO-udstillingsprogrammet fortsætter Den Fries historiske funktion som ”kunstnernes hus”, et sted med en lang tradition for at kuratere udstillinger og realisere kunstværker i tæt samarbejde med kunstnere. Navnet OSLO refererer til Den Fries placering på Oslo Plads og er samtidig et anagram for ”solo”. Der er altid gratis adgang til OSLO.

     

    Find udstillingspamfletten her

    Find værklisten her

    Find en tegneserie her

    Find Louisiana Channels interview med Amy O’Neill her


    Krokodiller opstod for omkring 200 millioner år siden, og ser man på de krokodiller, der lever i dag, ligner de overraskende meget deres fjerne forfædre. Selvom de evolutionært har udviklet sig, er de ikke desto mindre vinduer ind i fortiden og en verden før eller uden mennesker. Olesens krokodiller som fx The earliest Crocodilian, circa 95 million years ago eller American Alligator, circa 83.5 million years ago, er lavet af materialer gips, træ, hønsenet, lærred og bemalet i skinnende grønlige og sorte nuancer. De er naturalistiske og kunstige og grove med processuelle spor fra deres fysiske konstruktion og bemaling; ustabile som billeder, på én gang truende og truede. De har i en slumrende vildskab og fart i sig. Fortid og nutid virker kortsluttet, de introducerer en længere tidshorisont og andre affekter end nutidens 24/7-opmærksomhed.

    Udstillingen af Henrik Olesen består af nye værker samt værker lavet af kunstneren indenfor de seneste år: billeder af råt kød trykt på plastik, afstøbninger af mælkekartoner i epoxy, skulpturelle kasser med silketrykte billeder og tekster, malerier på masonit og lærred, info-tekster og flyers, plancher med fremstillinger af homoseksualitet og afstraffelse gennem 500 års kunsthistorie. Der indgår også genskabelser af tidligere værker som dele af nye installationer. Billeder og tegn morfer ind i hinanden, bliver spist og forvandler sig, i en slags åbent system eller fødekæde, hvor hierarkierne er destabiliserede. Det er et åbent og uafgjort univers forbundet på kryds og tværs mellem temaer som sårbarhed, vold, krop, identitet, historie og naturhistorie, mennesker og dyr.

    Malerierne, som fx (rotten sun), 2020 eller Body of Shit 2, 2020, henviser til kroppens indre og fordøjelsessystemet som plastiske processer af indoptagelse, nedbrydning, omdannelse og udskillelse, hvor billeder og tegn kværnes og både kan blive til ny energi eller ende som affald. Alting i udstillingen er formet af en plastisk bevidsthed og sensibilitet: processer af påføring, afskrabning, dannelse af nye lag. Kasseskulpturerne er tomme maver, der fordøjer deres 2- og 3-dimensionelle indhold. De er sat i kombination med kunsthistoriske plancher (med linjer til sexologen Magnus Hirschfelds tavler fra mellemkrigstiden), en nonlineær samling af billeder der hæfter sig til og løsner sig fra begreber om kroppe, magt og begær.

     

    For pressebilleder kontakt venligst Nikola Nedeljkovic Gøttsche på nng@denfrie.dk


    Ligesom deres forrige udstillinger vil også Koloristerne 2025 være præget af fornyelse. Fire af de nyeste medlemmer af kunstnersammenslutningen, Ida Kvetny, Asger Harbou Gjerdevik, Maria Wæhrens og Hartmut Stockter, har i fællesskab inviteret en stor gruppe gæsteudstillere, der arbejder med nye tilgange til maleri, skulptur, installation, fotografi, video og digitale medier. Årets udstilling vil præsentere værker af 17 faste medlemmer og 11 gæster. Den ældste kunstner på udstillingen er 97 år og de yngste to er 31 år.

    På tværs af generationer og medier og med et eksperimenterende og sanselig afsæt er ambitionen for udstillingen at forholde sig til samtidens stadigt mere komplekse verdensbillede. At skabe et rum for undersøgelser og selvstændige kunstneriske markeringer, hvor traditionen udfordres og fornyes. Det er vigtigt for sammenslutningen at formidle og perspektivere udstillingen for publikum. Derfor vil der i løbet af udstillingsperioden afholdes arrangementer med rundvisninger, musik og artist talks. Følg med på Den Fries hjemmeside for nærmere info herom.

    Kunstnersammenslutningen Koloristerne blev oprindeligt stiftet i 1932 af John Christensen, Gitz Johansen, Knud Nellemose og Povl Søndergaard m.fl. med det formål at skabe et udogmatisk modspil til den modernisme, som prægede datidens kunst og kultur. Koloristerne ville vise et mere sanseligt og virkelighedsnært forhold til motiver og udtryksmidler end modernismens kølige abstraktioner. I de seneste år har Koloristerne arbejdet målrettet på at vitalisere sammenslutningen og sikre dens videreførelse. De har introduceret et stort antal nye gæstekunstnere, hvoraf flere af blevet faste medlemmer, og bestyrelsen arbejder med en strategi, der skal sikre løbende udvikling, samt spredning i alder og køn.


    Vis mere arkiv →