Aktuelle udstillinger


Kommende udstillinger



Tidligere udstillinger
Koloristerne 2025
Ligesom deres forrige udstillinger vil også Koloristerne 2025 være præget af fornyelse. Fire af de nyeste medlemmer af kunstnersammenslutningen, Ida Kvetny, Asger Harbou Gjerdevik, Maria Wæhrens og Hartmut Stockter, har i fællesskab inviteret en stor gruppe gæsteudstillere, der arbejder med nye tilgange til maleri, skulptur, installation, fotografi, video og digitale medier. Årets udstilling vil præsentere værker af 17 faste medlemmer og 11 gæster. Den ældste kunstner på udstillingen er 97 år og de yngste to er 31 år.
På tværs af generationer og medier og med et eksperimenterende og sanselig afsæt er ambitionen for udstillingen at forholde sig til samtidens stadigt mere komplekse verdensbillede. At skabe et rum for undersøgelser og selvstændige kunstneriske markeringer, hvor traditionen udfordres og fornyes. Det er vigtigt for sammenslutningen at formidle og perspektivere udstillingen for publikum. Derfor vil der i løbet af udstillingsperioden afholdes arrangementer med rundvisninger, musik og artist talks. Følg med på Den Fries hjemmeside for nærmere info herom.
Kunstnersammenslutningen Koloristerne blev oprindeligt stiftet i 1932 af John Christensen, Gitz Johansen, Knud Nellemose og Povl Søndergaard m.fl. med det formål at skabe et udogmatisk modspil til den modernisme, som prægede datidens kunst og kultur. Koloristerne ville vise et mere sanseligt og virkelighedsnært forhold til motiver og udtryksmidler end modernismens kølige abstraktioner. I de seneste år har Koloristerne arbejdet målrettet på at vitalisere sammenslutningen og sikre dens videreførelse. De har introduceret et stort antal nye gæstekunstnere, hvoraf flere af blevet faste medlemmer, og bestyrelsen arbejder med en strategi, der skal sikre løbende udvikling, samt spredning i alder og køn.
OSLO: Will Benedict & Steffen Jørgensen: The Restaurant Season 2
I løbet af de seneste otte år har Will Benedict og Steffen Jørgensen samarbejdet om, og vist episoder af, en fortløbende videoserie med titlen The Restaurant. Serien foregår i ruinerne af en skyskraber i Paris, som nu er omgivet af tæt jungle. Her møder vi med en række menneskelige og ikke-menneskelige karakterer, som tilbereder og serverer mad for hinanden, famler efter mening og mislykkes med at være nyttige samfundsborgere.
I Season 2, som præsenteres her på Den Frie, følger vi en kriminaldetektiv og ejer af Café Wha?, der aggressivt udspørger sine kunder om deres spisevaner, deres forhold til “hanger” (en tilstand af kombineret sult og surhed) og hvordan mad i det hele taget påvirker deres liv. I skyggen af The Restaurant er en menneskelignende blå kylling og en mand med ører i stedet for øjne i gang med en videnskabs-podcast foran et mindre publikum bestående af landbrugsdyr. Med hjælp fra eksperter indenfor bioteknologi, fysik og zoologi udforsker de i programmet, hvordan mikrobakterier fungerer, hvor fedt kommer fra, og hvordan det ville være at leve på jorden, hvis den udelukkende var lavet af blåbær. I hver episode stifter vi også bekendtskab med en melankolsk måne, en T-rex i et udendørs toilethus, et fugleskræmsel uden rettigheder, og et halv-menneske, halv-snegl, der bringer de essentielle leveringer ud, som holder sammen på denne verden.
Den elaborerede installation af Season 2 anbringer dig midt i denne verden, afsluttende med et køkken, et toilet og en seng samt alle de andre vitale kropslige nødvendigheder, som en bevidst organisme måtte have brug for.
Steffen Jørgensen
Steffen Jørgensen (*1983, Danmark) har studeret på Det Fynske Kunstakademi i Odense og Akademie der bildenden Künste i Wien. I Danmark er han kendt for sine projekter med kunstnerkollektivet Years og for samarbejder med kunstnerne Robert Kjær Clausen and Allan Nicolaisen. Internationalt har han i mange år arbejdet med den amerikanske kunstner Will Benedict. Deres fælles værker har været vist på blandt andet Art Sonje Center, Seoul, Kunsthal Charlottenborg, København, Centre d’Art Contemporain, Genève (i forbindelse med The Biennial of the Moving Image ’21) samt UCCA, Beijing. Hans seneste soloudstilling Civilizsia var på Tranen, Gentofte. Han bor og arbejder til daglig på Møn og er repræsenteret af galleriet Bianca D’Alessandro.
Will Benedict
Will Benedict (*1978, Los Angeles) arbejder med at inkorporere reklamer, koreografi, musik, grafisk design og collage-elementer på tværs af medier som maleri, fotografi, plakater, performances og video. I sine værker søger han at reflektere over de betingelser og mulige konflikter, som ligger under produktion og samarbejde. Han har på det seneste udstillet på Bourse du Commerce – Pinault Collection, Paris, Centre d’Art Contemporain, Genève, Basement Roma, Rom, Kunsthal Charlottenborg, København, Art Sonje Center, Seoul, dépendance, Bruxelles, Balice Hertling, Paris, Overduin & Co., Los Angeles, Gió Marconi, Milano, Fondazione Giuliani, Rom, Bergen Kunsthall, Bergen og Halle für Kunst, Lüneburg. Han bor og arbejder i Paris.
Udstillingsprogrammet OSLO
The Restaurant: Season 2 er den anden udstilling i Den Fries udstillingsprogram OSLO, der præsenterer nyproducerede værker af samtidskunstnere. OSLO-programmet viderefører Den Fries historiske arv som Kunstnernes Hus, hvor udstillinger er blevet kurateret og værker udvalgt i tæt samarbejde med kunstnere. Den Frie vil hvert år præsentere tre OSLO-udstillinger i udstillingsrummet i underetagen. Navnet OSLO henviser til Den Fries adresse på Oslo Plads og kan også læses som et anagram for solo.
Decembristerne: Extralys
Kunstnersammenslutningen Decembristerne undersøger med udstillingen Extralys lysets konkrete, sanselige og metaforiske kvaliteter og den afgørende forbindelse, der altid har været mellem lys og billedkunst. Konceptet er, at det elektriske lys på Den Frie skal være slukket i hele udstillingsperioden. Til gengæld rettes opmærksomheden mod det naturlige lysindfald, som kommer ind gennem bygningens store tagvinduer, og hvordan lyset gradvis ændrer sig i løbet af dagen.
Kunstnerne på udstillingen forholder sig vidt forskelligt til den anderledes omskiftelige lyssituation. Nogle kunstnere har medbragt separate lyskilder, der belyser deres værk udefra, mens andre har integreret lys, så deres værk oplyses indefra. Udover de faste medlemmer af sammenslutningen deltager der i år 9 gæstekunstnere fra forskellige generationer, tilgange og arbejdsmåder. Udstillingen Extralys er arrangeret af kunstnerne Bodil Nielsen, Ane Mette Ruge og Torgny Wilcke.
Den afsluttende udstillingsdag, søndag d. 5. januar, vil blive markeret med et offentligt performance-arrangement sammensat af kunstneren Heine Klausen. Det er gratis at deltage i arrangementet, når billet til udstillingen er betalt. Nærmere info om performerne og programmet inklusiv tidspunkter kommer snarest.
Om Decembristerne
Kunstnersammenslutningen Decembristerne blev stiftet i 1928 af kunstnerne Svend Albrectsen, Søren Hjorth Nielsen, Holger J. Jensen, Erik Sievert og Jørgen Thomsen som opgør med de eksisterende udstillingsmuligheder og med et ønske om at få et sted, hvor de kunne udstille sammen. Decembristerne har aldrig haft et erklæret program, men har gennem tiden været et samlingssted for en lang række individualistiske kunstnere. Blandt tidligere medlemmer kan nævnes Oda Knudsen, Henry Heerup, Hans Christian Rylander, Kurt Trampedach, Inge Ellegaard, Jens Birkemose, Richard Winther og Anna Klindt Sørensen. I næsten 100 år har Decembristerne med få undtagelser altid udstillet i Den Frie Udstillingsbygning.
Kunstnernes Efterårsudstilling 2024
I år er det 124 år siden, Kunstnernes Efterårsudstilling opstod som en åben, censureret udstilling drevet af og for billedkunstnere. Til alle tider har udstillingens ledelse, bestyrelse og de skiftende juryer bestået af kunstnere, og sådan er det stadig. Grundkernen i KE er at skabe en inkluderende platform hvor alle, uanset netværk og baggrund, har mulighed for at ansøge og udstille deres værker. Det har betydet, at mere end 6.000 kunstnere har taget deres første skridt ud på den danske og internationale kunstscene gennem KE.
Til årets open call indsendte 958 kunstnere og kunstnergrupper 4.125 værker, som KE24-juryen nøje har gennemset og vurderet. Over fem intense dage har de udvalgt de 71 kunstnere og 117 værker, der tilsammen vil udgøre Kunstnernes Efterårsudstilling 2024. Året jury består af billedkunstnerne Jessie Kleemann (f. 1959, GL), Kinga Bartis (f. 1984, RO) og Rune Bosse (f. 1989, DK) samt kunstfotograf og leder af fotoskolen Fatamorgana Fryd Frydendahl (f. 1984, DK).
Artificial Optimism
Artificial Optimism er en udstilling om futurismens resonanser i samtidskunst. Den italienske futurisme opstod i reaktion mod en stivnet fortid og med en ambition om at formulere nye æstetiske sprog til en moderne tidsalder præget af fart, transformation og fragmentering af tid og rum. Futurismen begyndte som en litterær bevægelse men udvidede sig hurtigt til også at omfatte maleri, skulptur, teater, fotografi, musik, arkitektur, scenografi og design. Futuristerne ønskede at rekonstruere verden ud fra en gennemgående designplan, der skulle forvandle alle kunstarter og alle aspekter af liv og tænkning.
Futurismens første internationale udstilling var i februar 1912 i et parisisk galleri, med værker af Umberto Boccioni, Carlo Carrà, Gino Severini, Luigu Russolo og Giacomo Balla. Denne udstilling kom senere på året til København (minus Balla), hvor den i sommeren 1912 blev vist
på Den Frie. Artificial Optimism tager afsæt i den historiske udstilling og futurismens videre forgreninger i årene der fulgte frem til slutningen af
1. verdenskrig i 1918.
Udstillingen omfatter performances, installationer, film, skulpturer, tapeter, møbler, relieffer og meget andet af 18 samtidskunstnere. I slægtskab med futuristerne, men med andre forudsætninger og intentioner, reagerer kunstnerne på nutidens teknologiske og eksistentielle landskab. Idag er de futuristiske æstetikker – og den optimistiske iver hvormed de mødte fremtiden – forlængst blevet til fortid. De samtidige kunstnere fremstiller andre tilgange til fremtiden som den tegner sig fra et nutidigt perspektiv, for at forstå hvor vi er nu.
Performanceprogram
I løbet af Artificial Optimism vil der løbende afholdes performances og koncerter af de udstillende kunstnere. Performance var central for futurismen og programmet er inspireret af de aftener og eftermiddage som futuristerne afholdt mellem 1909 og 1914, hvor de præsenterede kombinationer af oplæsninger, lydkunst, happenings m.m. Udstillingens performanceprogram er udviklet i regi af Toaster, der er et samarbejde mellem Husets Teater og Den Frie. Toaster er en performanceplatform for krydsfeltet mellem teater og billedkunst.
05.09.24
Alexander Tillegreen – Grenzfrequenz, 2024 – Fluktuierendes
Geflüster, 2023-24 – Phantom Streams, 2020-ongoing
Leonie Strecker – Point of Passage (Terminal), 2024
19.09.24
Camilla Lind – MELODRAMA, 2024
Eve Stainton – The Joystick and The Reins, 2024
10.10.24
Jessica Ekomane – Untitled
Ville Laurinkoski – FIN DE SECTION, Changes, 2024
24.10.24
Thjerza Balaj – ANTAGONIST, 2024
Miriam Kongstad – HARD PLAY, 2024