Den Frie har en unik historie og placering i dansk kunstliv med kontinuerligt fokus på samtidens kunstneriske nybrud og udfordring af de etablerede kunstforståelser. Udstillingsprogrammet sammensættes, så det ræsonnerer med de tre elementer, der helt fra begyndelsen har tegnet Den Fries udstillingspraksis: Det kunstnerkuraterede aspekt. Det internationale udsyn. Det vilde eksperiment.
Den Frie er Kunstnernes Hus og er rundet af andelsbevægelsens fællesskabstanke og kollektive tradition. Bygningen er ejet af kunstnersammenslutningen Den Frie Udstilling, der med forbillede i den franske Salon des Refusés blev stiftet i 1891 som et alternativ til den censurerede forårsudstilling på Charlottenborg.
Den Frie har til huse i et af Københavns mest bemærkelsesværdige bygningsværker tegnet af J. F. Willumsen i 1898. Bygningens frontrelief forestiller Pegasus med en yngling på ryggen – et symbol på, at her vises den frie kunst. Mantraet var dengang som i dag, at Den Frie er ”vanvittigt optaget af sin samtid”.
Historie
Den Frie Udstillingsbygning har en betydelig plads i dansk kunsthistorie og på den aktuelle kunstscene. Bygningen blev oprindeligt opført i 1898 ved Vesterport af den banebrydende kunstner, fotograf, keramiker og arkitekt J.F. Willumsen. Willumsen var fader til den danske skønvirketradition, hvilket den fredede udstillingsbygning er et unikt eksempel på.
Bygningen er ejet af kunstnersammenslutningen Den Frie Udstilling, der blev stiftet i 1891 af kunstnerne Johan Rohde, J.F. Willumsen, Vilhelm Hammershøi, ægteparret Harald og Agnes Slott-Møller, Christian Mourier-Petersen og Malthe Engelsted. Målet var at skabe et alternativ til den censurerede forårsudstilling på Charlottenborg med forbillede i den franske Salon des Refusés.
I 1893 lejede Den Frie Udstilling en grund ved Rådhuspladsen, og store internationale kunstnere som Paul Gauguin og Vincent van Gogh bidrog med værker til udstillingen. Den Frie Udstilling flyttede til Aborreparken i 1898, og en træpavillon blev bygget med Willumsen som arkitekt. Han hentede blandt andet inspiration fra ægyptisk arkitektur og græske templer. Ligesom i dag var bygningens facade pyntet med et frontrelief, der portrætterer en pegasus, som i græsk mytologi er symbol på den frie kunst og digternes inspiration.
I 1913 blev bygningen skilt ad, hvorefter kunstnerne genrejste bygningen på dens nuværende placering på Oslo Plads. Bygningen er sidenhen blevet udvidet af flere omgange, og i 1986 blev Den Frie fredet som et historisk monument.
I perioden 2012-2014 blev J.F. Willumsens bygningsværk tilbageført til sin originale udformning, hvor tilbygningen fra 1954 blev fjernet. Derudover blev bygningen udvidet med en ny underetage, som huser et udstillingsrum og Café Pegagsus. Arkitekten på ombygningen er MAA PhD Bente Lange, som tillige står bag Tolbodbygningen, Marienlyst Slot samt Tuborg Bryghus og modtog i 2015 forskønnelsesprisen for den gennemgående restaurering og fornyelse. Underetagen blev muliggjort af A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, som med deres betydelig donation fremtidssikrede Den Frie.
I 2016 åbnede Københavns Kommune en have omkring huset, så bygningen ville stå som en skulptur på en grønning – akkurat som J.F. Willumsen ønskede. Haven har åbnet Den Frie op mod sine omgivelser og kan benyttes af husets besøgende, nysgerrige forbipasserende og caféens gæster.
Download plantegning over Den Frie Udstillingsbygning
Kunstnersammenslutningen – Den Frie Udstilling
Den Frie Udstilling er Danmarks ældste kunstnersammenslutning, og af samme grund har sammenslutningen en betydelig plads i dansk kunsthistorie og kulturliv, hvor summen af de mange årlige udstillinger vidner om udviklingen i dansk kunst over et århundrede. Den Frie Udstilling har i dag 53 medlemmer, og sammenslutningen arrangerer årligt en udstilling i Den Frie, der giver medlemmerne mulighed for at vise deres nyeste værker.
Den Frie Udstillingsbygnings bestyrelse
Den Frie Udstillingsbygnings bestyrelse består af en forperson og fire medlemmer, som sidder i en 4-årig periode: Bestyrelsen udpeges af Den Frie (Formanden samt et bestyrelsesmedlem med økonomisk/juridisk kompetence), Akademirådet, AICA samt BKF/UKK på skift. Bestyrelsen har ansvaret for Den Frie, og her findes kunstfaglige, bygningskyndige og økonomiske kompetencer.
Medlemmer
Milena Bonifacini (Forperson)
Katja Bjørn
Peter S. Meyer
Maj Horn
Niels Chr. Ellegaard