Det arkivariske materiale, der knytter sig til Danmarks ældste kunstnersammenslutning Den Frie Udstilling og Den Frie Udstillingsbygning, som sammenslutningen grundlagde, er nu blevet samlet under samme tag. De mange kasser med arkivmateriale er blevet sorteret og ordnet af Statens Arkiver i 2019, og arkivet rykkede i 2020 ind i Den Frie Udstillingsbygnings underetage. Materialet består af breve, billeder, presseudklip, kataloger, plakater, ældre kobberstik- og trykplader, salgsoversigter, aktier o. lig. fra Den Frie Udstillings rige historie fra 1891 frem til i dag.
Lige siden Den Frie Udstillingsbygning slog dørene op, har huset dannet ramme om talrige markante udstillinger, som arkivet rummer værdifulde kunsthistoriske spor efter. Her finder man fx et brev fra Henri Matisse om deltagelse på Den Frie Udstilling, ny viden om hidtil uudforskede værker af kunstneren Vilhelm Bjerke Petersens og Linien II kunstnernes udstillingsvirksomhed på Den Frie.
Vidste du fx at, Wilhelm Bjerke Petersens store surrealisme-udstilling i 1935 fandt sted i Den Frie Udstillingsbygning? Her deltog kunstnere som Hans Arp, René Magritte og Salvador Dalí og fra Danmark bl.a. Franciska Klausen og Rita Kern-Larsen. Eller at fx Paul Gaugain, Vincent van Gogh, Edward Munch og Gabriele Münter har udstillet i Den Frie Udstillingsbygning?
Den Frie Udstillingsbygning er avantgardernes og kunstnersammenslutningernes hus, og mange sammenslutninger har gennem historien fast haft deres årlige udstillinger i Den Frie Udstillingsbygning. Arkivet indeholder også et væld af fragmenter, der knytter sig til den historie – fra koloristernes regnskaber fra 1960’erne til fotografier og breve om Kunstnernes Efterårsudstilling, brevvekslinger, avisudklip og kataloger vedrørende Decembristerne, Grønningen, De Uafhængige, Høst og Corner, m.fl.
I arkivet finder man også aftryk efter de store personligheder, der gennem Den Frie Udstillings historie har sat deres præg på sammenslutningen. Breve til og fra Den Fries bestyrelse fra J.F. Willumsen, Anne Marie Carl Nielsen, Svend Wiig Hansen, Preben Hornung, Ole Schwalbe, Sonja Ferlov Mancoba og mange flere giver indsigt i sammenslutningens historie og udvikling. Fx når Albert Mertz i 1970 skarpt efterspørger en mere progressiv linje i optagelsen af nye medlemmer.
Fotos fra arkivet
Gruppeportræt af Den Frie medlemmer, 1950’erne, fotograf Egon Engmann (fra venstre: Svend Wiig Hansen, Hans Ølgaard, Søren Georg Jensen, Preben Hornung, Poul Bjørklund, Frede Christoffersen, Ulf Hofmann, siddende: Søren Hjorth Nielsen)
Brev fra Matisse til Den Frie 11. juni 1949, og avisudklip om Matisse på Den Frie, B.T., 1949
Fotografier fra censur på KE i 1978 og 1983
Arkivet som historisk ramme om samtidskunstens eksperimenter
I de kommende år vil Den Fries Arkiv blive aktiveret i formidlings- og udstillingssammenhænge og blive en levende historisk ramme om samtidens kunstneriske eksperimenter, som både gæster, forskere, kuratorer vil kunne tilgå og møde konkret på Den Frie.
For adgang til arkivmaterialet kontakt venligst Den Frie på info@denfrie.dk.
Arkivprojektet på Den Frie er blevet muliggjort ved en generøs bevilling fra Novo Nordisk Fonden, Augustinusfonden og Det Obelske Familiefond. Til en del af projektet har været knyttet et forskningsprojekt og kunsthistoriker Jens Tang Kristensen har skrevet de to artikler Chok – en indføring i Vilhelm Bjerke Petersens surrealismeudstilling på Den Frie i 1935 og Acting Cool – De frie Linien II-kunstnere på Den Frie.