Et oppusteligt isbjerg, der ånder langsomt, et landskab af vinkende take-away-kopper, en kreds af bronzeskulpturer, en trykpresse skåret i to dele og et kæmpestort aluminiumsrelief, der vises for første gang siden 1974, er blot et udsnit af det, der kan opleves på udstillingen med kunstnerne Gerda Thune Andersen, Nina Beier, Jessie Kleemann, Simon Starling og Gudrun Steen-Andersen, der i 2024 modtager hædersprisen fra Carl-Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat.
Lørdag den 8. juni kl. 16-19 slår vi dørene op for den store fejring af årets modtagere af hædersprisen. Prisoverrækkelsen finder sted i forbindelse med den offentlige åbning af udstillingen på Den Frie, hvor de fem kunstnere præsenterer nyproduktioner og udvalgte hovedværker. Til ferniseringen uddeles også Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats 20 talentpriser til yngre billedhuggere, musikere og komponister, der anerkendes for deres kunstneriske talent.
Gratis adgang i hele udstillingsperioden
Som noget helt særligt vil der være gratis adgang til Den Frie og udstillingen Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat 2024 i hele udstillingsperioden fra den 9. juni til den 4. august. Legatets bestyrelse har ønsket at give så mange som muligt chancen for at besøge udstillingen og opleve de fem markante kunstnerskaber, de i år har valgt at hædre.
Historien bag Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legat
Komponisten Carl Nielsen og billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen (f. Brodersen) mødte hinanden i Paris i 1891. De blev stormende forelskede og giftede sig kort tid efter. Anne Marie Carl-Nielsen tilhørte kredsen omkring stifterne af Den Frie Udstilling, hun deltog i sammenslutningens udstilling i 1892 og var herefter medlem frem til sin død i 1945. Legatet, der lyder ægteparrets navne, er stiftet af deres døtre Irmelin Eggert Møller og Anne Marie Telmányi i 1957. Hvert år uddeles legatet på skift til enten musikere/komponister eller billedhuggere.
Fotos: David Stjernholm