Shamanisme, lydoptagelser fra Saturn, neutrino-partikler og et jordritual i år 3019 er alle fænomener, som berøres på udstillingen Cosmic Existence. Her deltager udstillingens 17 kunstnere med værker, der på forskellig vis undersøger fortællingen om menneskelivet set fra et kosmisk perspektiv.
Det filosofiske afsæt for udstillingen stammer fra den russiske kosmisme, der kan opfattes som en art avantgardetænkning i grænselandet mellem kunst, mystik, videnskab og profeti. Kosmismens fader (og bibliotekar på Moskvas statsbibliotek), Nikolai Fedorov (f. 1829), hævdede, at menneskets altoverskyggende opgave består i at skabe udødelighed for alle. Dette krav indeholder en etisk fordring om at genoplive alle mennesker, der nogensinde har eksisteret, samt at kolonisere verdensrummet. Efterfølgende kosmister tog opgaven til sig og Fedorovs elev, Konstantin Tsiolkovskij (f. 1857), regnes i dag som det videnskabelige ophav til bemandet rumfart.
Cosmic Existence er dog ikke en tematisk udstilling om den russiske kosmisme. Udstillingen er snarere inspireret af kosmismens metode og sans for uhæm- met utopisk spekulation – ikke mindst dens særegne sammenblanding af hardcore videnskab og spiritualitet. Det kosmiske perspektiv tilbyder en udvidet virkelighedsforståelse, vi kan spejle vores samtid i. Dette er tæt forbundet med science fiction-genren og dens tradition for fantastiske forestillinger og dens evne til omgå det eksisterende og status quo. Science fiction rummer et verdensskabende potentiale og en evne til at tænke i alternativer og udvidede handlingsrum. Ved at sammenkoble samtidskunst og science fiction udfoldes mere eller mindre abstrakte forestillingsscenarier, der giver os mulighed for at genfortolke vores verden.
Til at ledsage udstillingen udgives publikationen, Unexpected Encounters – Possible Futures, der er en blanding af teori, historie, performativ tekst, grafisk novelle, utopisk spekulation og visuelle bidrag fra flere af de deltagende kunstnere. Publikationen er redigeret af post. doc Kasper Opstrup og udgivet af forlaget Antipyrine.
Deltagende kunstnere:
Ann Lislegaard, Arturs Virtmanis, Astrid Myntekær, Center for Militant Futurologi, Ferdinand Ahm Krag, Georg Jagunov, Honey Biba Beckerlee, Ivan Pérard, Jakob Kudsk Steensen, Kristaps Epners, Lea Porsager, Ieva Balode, Marie Kølbæk Iversen, Mille Kalsmose, Sif Itona Westerberg, Viktor Timofeev og Xeropolis.
Fotos: David Stjernholm