Navigate / search

100 x Forår

3. maj – 8. juni 2014

 
I år er det præcis hundrede år siden Den Frie Udstillingsbygning flyttede til sin nuværende placering og med udstillingen 100 x Forår fejres de første hundrede år på Oslo Plads. I den anledning vil kunstnerne fra sammenslutningen Den Frie Udstilling og de fem særligt inviterede gæsteudstillere, Ai Weiwei (CN), Rosemarie Trockel (DE), Claus Carstensen (DK), Yvette Brackman (US/DK) og Morten Søkilde (DK), vise nye værker, der på forskellig vis peger på historie og fremtid.

De nu 48 kunstnere i Den Frie Udstilling, hvoraf 10 blev medlemmer af sammenslutningen sidste år, repræsenterer flere generationer og meget forskellige kunstneriske retninger. Men på udstillingen 100 x Forår er det selve bygningen, både som arkitektur og som kunstværk – et Gesamtkunstwerk – der er det centrale omdrejningspunkt. Den unikke og smukke træbygning, tegnet af den berømte kunstner J.F. Willumsen, fejres med nutidige blikke og varm, velmenende kritik. 100 x Forår er kurateret af de to kunstnere fra Den Frie Udstilling, Maria Finn og Jytte Høy, som har studeret materialet, der omhandler bygningen og Willumsen. De deltagende kunstnere er blevet bedt om at producere værker, som forholder sig til bygningen, enten som symbolske referencer eller helt konkret ved at genbruge materialer fra den nu nedrevne tilbygning. Desuden vil man kunne opleve antydninger af iscenesættelser af udstillingsrummet, som det så ud da bygningen stod færdig i 1914, hvor bl.a. viftepalmer og kurvestole skulle mime dagligdagsinteriør, gæsterne skulle iklæde sig sivsko og gå på et gulv dækket af sand. Farverne på væggene er flere steder tilbageført til gul, grøn og rød, langt fra nutidens neutrale ’white cube’-look.

Den Frie Udstilling har en stolt tradition for at invitere gæsteudstillere. Vincent Van Gogh og Paul Gauguin kan nævnes som nogle af de første. Siden da er kunsten gået i mange retninger og globaliseringen har haft afgørende betydning for samtidskunsten. Vi har derfor valgt at invitere udenlandske kunstnere, som er markante repræsentanter for den udvidede brug af medier og kunstens internationalisering. Tyske Rosemarie Trockel og kinesiske Ai Weiwei har allerede indskrevet sig i kunsthistorien, men de er af forskellig nationalitet, har forskellig kulturel bagrund og forskelligt køn. Valget af de danske gæstekunstnere bunder især i deres interesse for Willumsen, men også deres position på den danske kunstscene i dag.

Jubilæumsåret er et meget vigtigt år for Den Frie Udstillingsbygning, som netop nu står overfor den måske største begivenhed, siden huset blev flyttet til sin nuværende placering. I 2011 bevilgede A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal en generøs donation til Den Frie Udstillingsbygning. For at bringe bygningen tilbage til Willumsens oprindelige vision og originale udformning er tilbygningen på bagsiden af ​​huset fra 1953 blevet revet ned og i stedet etableres en helt ny etage under huset, som åbner for publikum i november 2014. Den nye udvidelse vil bl.a. indeholde et nyt udstillingsrum, et læseområde, et formidlingsrum og en café med udendørsservering.

100 x Forår har, ligesom resten af ​​udstillingerne i 2014 i Den Frie, fokus på krydsfeltet mellem arkitektur og kunst. Der bliver rig mulighed for at opleve et bredt udsnit af, hvad den danske kunstscene har at tilbyde lige nu, og en række forskellige kunstneriske greb og perspektiver på et unikt stykke dansk arkitekturhistorie.

Deltagende kunstnere:

Bjørn Nørgaard, Camilla Berner, Elle Klarskov Jørgensen/Mikael Thejll, Elsebeth Jørgensen, Emil Westman Hertz, Finn Reinbothe, Freddie A. Lerche, Hein Heinsen, Henriette Heise, Henrik B. Andersen, Henrik Plenge-Jakobsen, Jesper Christiansen, Jytte Høy, Jørgen Michaelsen, Kim Naver, Kirsten Ortwed, Kristine Kemp, Lars Bent Petersen, Leif Kath, Lis Nogel, Margrete Sørensen, Maria Finn, Martin Erik Andersen, Mikkel Carl, Morten Stræde, Niels Andersen, Niels Erik Gjerdevik, Per Bak Jensen, Pernille With Madsen, Peter Holst Henckel, Pia Rönicke, Poul Pedersen, Signe Guttormsen, Sophia Kalkau, Søren Elgaard, Søren Lose, Thorbjørn Lausten, Torben Ebbesen og gæstekunstnerne: Ai Weiwei, Rosemarie Trockel, Claus Carstensen, Yvette Brackman og Morten Søkilde.

Fernisering

Fredag d. 2. maj
Kl. 17 – 20