Navigate / search

Månedens bog

Månedens bog

Oktober 2013

[sc:luft]
Den danske kunstner Nanna Debois Buhl (f. 1975) forfølger i kunstnerpublikationen A Journey in Two Directions fortidens spor i nutiden, på tværs af tid og geografiske lokaliteter. Hun har undersøgt de kulturelle og historiske spor efter Danmarks koloniale fortid på dét, der i dag er de amerikanske Jomfruøer, men som fra 1691-1917 var i Danmarks besiddelse under navnet ’Dansk Vestindien’. I publikationen udfoldes stedernes relationer og historiske fortid, hvorigennem der skabes overlappende fortællinger, som udfoldes gennem et væld af visuel og tekstbaseret dokumentation.

Nanna Debois Buhl har to gange rejst til øerne i tidsrummet 2007-2008 for at dokumentere de visuelle spor efter danskernes tilstedeværelse, både i form af arkitektur, planter, ja selv æsler, der oprindeligt blev bragt til øen af Danmark til brug i sukkerplantagerne. Sideløbende har Buhl tilbage i København ledt efter spor af kolonitiden i byens arkitektur og topografi. Projektet henviser ikke blot til en rejse mellem to geografiske lokaliteter, men refererer også til bevægelser og fortællinger på tværs af tid – mellem fortid, nutid og fremtid. Gennem brug af materialer som landkort, tegninger inspireret af botaniske encyklopædier, guidebøger og ikke mindst kunstnerens egne tekster, udformet som dagbogslignende beskrivelser fra besøgene på øerne, forsøger hun at sammenflette de overlappende fortællinger mellem afro-caribiske, amerikanske og danske historier. Buhl kan både betragtes som dokumentarist og historiefortæller – en researcher i felten og på biblioteker på jagt efter materialer og fortællinger. Med sin visuelle og sproglige praksis demonstrerer hun, at historien ikke er lukket, men konstant åben for nye undersøgelser og alternative måder at fortælle historie(r) på.

A Journey in Two Directions er ikke blot en traditionel dokumentation af et kunstnerisk projekt, men snarere en udvidelse af Nanna Debois Buhls facetterede kunstneriske praksis, der går i dialog med teoretikere, kuratorer og forfattere på tværs af tid og geografisk afstand, og hvis stemmer intervenerer med Buhls visuelle arkiv og undersøgelse af den danske kolonialisme.

Credits: Anders Sune Berg

Bogen indeholder tekster af Naja Marie Aidt, Louise Wolthers, Thomas J. Lax, Edgar O. Lake og Johanna Burton samt en samtale mellem Nanna Debois Buhl og Tone Olaf Nielsen.

Udgivet af Revolver Publishing,
Berlin 2010
158 sider
Hardcover

Pris: 200,-
Medlemspris: 160,-