Navigate / search

Undervisningsforløb

Den Frie tilbyder 1 times undervisningsforløb i forbindelse med vores aktuelle udstilling rettet mod forskellige målgrupper, fag og klassetrin. Det er muligt at tilpasse forløbene efter særlige ønsker. Herunder kan du finde information om vores aktuelle undervisningsforløb og hvad der særlig lægges vægt på til den enkelte målgruppe.

Bestilling af undervisningsforløb kan ske i hverdage mellem kl. 10-17 på tlf. 33 12 28 03 eller 

Tidligere forløb

Vi udvikler lærerguides til næsten alle vores udstillinger. Hent inspiration i de forskellige lærerguides fra tidligere udstillinger her.

Aktuelt undervisningsforløb

Kunstnernes Efterårsudstilling – KE14 – 4. oktober til 9. november

I perioden 4. oktober til 9. november kan du og din klasse opleve Kunstnernes Efterårsudstilling, KE14 i Den Frie Udstillingsbygning. En åben udstilling, der giver mulighed for opdagelse af nye talenter og kunstspirer i dansk samtidskunst.

KE14 er dette års udgave af en 114 år gammel tradition. Den første udstilling åbnende i 1900 og lige siden har KE haft til formål at være en udstilling for nye talenter. Siden 1903 har Kunstnernes Efterårsudstilling med ganske få undtagelser afholdt sin årlige udstilling i Den Frie Udstillingsbygning.

Udstillingen opstod som et alternativ til kunstakademiets etablerede forårsudstilling på Charlottenborg, hvor det kun var kunstakademistuderendes værker, der kunne blive udvalgt af Kunstakademiets professorer. Kunstnernes Efterårsudstilling blev oprettet af kunstnere og har siden dets oprettelse været en fri platform for alle, som ønskede at sende værker ind. Målet var at undgå Charlottenborgs censurpanel, som efter KE’s mening var indspist, konservativt og alt for elitært. Lige siden 1901 har Kunstnernes Efterårsudstilling derfor været en vigtig platform for en bred vifte af kunstneriske talenter og ikke kun de skolede kunstakademistuderende. Igennem udstillingens lange historie har mange spirende kunstnere, som i dag er etablerede navne på den danske kunstscene, haft værker med på Kunstnernes Efterårsudstilling. For eksempel Henry Heerup, Asger Jorn, Richard Mortensen og Bjørn Nørgaard.

I dag er KE forsat en åben udstilling, hvor alle kan sende deres værker ind til censurering for et udvalg bestående af professionelle kunstnere. Dette års jury består af billedkunstnerne Malene Bach, Jesper Christiansen, Marianne Jørgensen og Signe Vad samt kunstkritiker Torben Sangild. Værker bliver udvalgt uden anden information end værket i sig selv og dets titel. Derfor styrer udstillingen udenom kendte navne, kunstnersammenslutninger eller markedsværdi. Her kan dit kunstværk blive udvalgt uanset, om du er skolet kunstner eller talentfuld nybegynder. Det hele vurderes på kunstværkets kvalitet i sig selv. Kunstnernes Efterårsudstilling er en unik mulighed for at se, hvad der rører sig i vækstlaget for kunst anno 2014.

Med dette undervisningsmateriale i hånden har du en unik indgang til et besøg i Den Frie Udstillingsbygning. Undervisningsmaterialet skal ses som en nøgle til og et udgangspunkt for at lukke op for mekanismerne bag udstillingen og kunstens relation til elevernes hverdag og verden. Hvad er et kunstværk, og hvorfor er det lige de her kunstværker, der er blevet udvalgt til udstillingen? Undervisningsmaterialet lægger op til inddragende dialog om kunstens rolle i samfundet og samtidig til en snak om det at udtrykke sig på tværs af værker, medier og materialer.

I undervisningssammenhæng er udstillingen et rum til både at samle op på aktuelle men også evigtgyldige emner. KE14 er et pulsslag for en gruppe samtidskunstnere, hvor identitet, køn, politik og kunst røres rund i en stor smeltedigel.

Materialet er målrettet udskolingen og gymnasium/HF. Hent vores undervisningsmateriale her.

 

 

 

Målgrupper:

Vi går på opdagelse med børnene i udstillingen, og undersøger materialer og former. Vi taler om de forskellige rum, man oplever, og hvordan det er, at være på besøg i en udstilling. Hvad er et kunstværk, og hvordan påvirker farver og materialer vores sanser og oplevelsen af kunst?

Vores undervisningsforløb for børn har fokus på at give børnene en sjov og sanselig indgang til det at være på et udstillingssted, og vise dem hvordan man med leg og undren kan opleve kunsten.

Fag: Billedkunst, dansk
Varighed: 1. time
Deltagere: Maks. 30 elever
Pris: 450 kr. ekskl. almindelig entré
Kontakt, +45 33 12 28 03

Vi går på opdagelse med eleverne i udstillingen, og undersøger materialer, former og brugen af forskellige medier. Vi taler om de forskellige rum, man oplever, og hvordan det er, at være på besøg i en udstilling. Hvad er et kunstværk, og hvordan påvirker farver, materialer og forskellige medier vores sanser og oplevelsen af kunst?

Vores undervisningsforløb for elever har fokus på at give eleverne en sjov og sanselig indgang til det at være på et udstillingssted, og vise dem hvordan man med leg og undren kan opleve kunsten.

Målgruppe: 3. klasse – 6.klasse
Fag: Billedkunst, Dansk
Varighed: 1. time
Deltagere: Maks. 30 elever
Pris: 450 kr. ekskl. almindelig entré
Undervisningsmateriale: -
Kontakt, +45 33 12 28 03

Vi går på opdagelse med eleverne i udstillingen, og undersøger materialer, former og brugen af forskellige medier. Vi taler om de forskellige rum, man oplever, og hvordan det er, at være på besøg i en udstilling. Hvad er et kunstværk, og hvordan påvirker farver, materialer og forskellige medier vores sanser og oplevelsen af kunst? Hvad er kunstens rolle i samfundet, og hvad er kunstens relation til elevernes hverdag og verden?

Vores undervisningsforløb for elever har fokus på at give eleverne en spændende og sanselig indgang til det at være på et udstillingssted, og vise dem hvordan man med en undersøgende tilgang og undren kan opleve kunsten.

Målgruppe: 7. klasse – 10. klasse, gymnasiet, HF, VUC
Fag: Billedkunst, dansk, samfundsfag
Varighed: 1. time
Deltagere: Maks. 30 elever
Pris: 450 kr. ekskl. almindelig entré
Undervisningsmateriale: -
Kontakt, +45 33 12 28 03

Den Frie tilbyder omvisninger, undervisningsforløb og workshops for børn, unge og voksne. Undervisningen er en integreret del af Den Fries profil og planlægges sideløbende med og i relation til udstillingsprogrammet. Med afsæt i de aktuelle udstillinger udbydes bl.a. omvisninger, undervisningsforløb, saloner, artist talks, debatter og seminarer. På tværs af det faste udstillingsprogram arrangeres endvidere workshops og særlige undervisningsforløb.

 

Den Frie har som målsætning at være en nytænkende og procesorienteret formidler af samtidskunst. Vi ønsker at etablere lærerige møder imellem kunstnere, kunsten og publikum. Dette sker bl.a. ved at sætte dialogen i centrum, og være åbne overfor den enkeltes fortolkning og tilgang til værkerne – uanset alder og forkundskaber. Undervisningen henvender sig til alle med en interesse i at lære mere om samtidskunst. Via et bredt udbud af formidlingsaktiviteter giver Den Frie de besøgende mulighed for at fordybe sig i udstillingerne og deres tematikker, samt at lære mere om samtidskunst generelt. Læring, udveksling, refleksion og den kreative proces er et gennemgående fokus, som skal sikre en udbytterig formidling der gavner både de besøgende og Den Frie. Vi dokumenterer og reflekterer kontinuerligt over den læring og kundskab som vi er medproducenter af, og ydermere arbejder vi aktivt på, at etablere samarbejder med nye brugere og besøgsgrupper.

 

Læs mere om vores formidlingsprofil her.

Den Frie samarbejder med Skoletjenesten

Skoletjenesten er en pædagogisk serviceinstitution, der udvikler, tilrettelægger og gennemfører undervisningstilbud for folkeskolen, gymnasiet/HF og VUC, samt seminarer med afsæt i samlinger og udstillinger på diverse kulturinstitutioner og museer på Sjælland / www.skoletjenesten.dk